Hoe werkt particulier geld lenen?

Particulier geld lenen betekent dat je een lening neemt bij iemand die geen bank is of hulp krijgt van een financiële instantie. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met een vriend(in), familielid of kennis. Tegenwoordig wordt dit zelfs online met onbekende gedaan. Bij particulier geld lenen wordt er meestal niet naar je geldstatus gekeken. Hiermee bedoelen we je financiële gegevens, zoals schulden, andere leningen en je totale vermogen. Het riskante hierbij is dat men snel te veel leent en dit uiteindelijk niet meer kan terugbetalen. Het is daarom belangrijk dat zowel lener als uitlener verantwoordelijk te werk gaan. Dit kan je doen door een overeenkomst op papier te zetten, zodat beide partijen weten waar ze mee te maken hebben en wat de consequenties kunnen zijn. De voordelen van particulier lenen zijn dat het sneller gedaan kan worden en de uitlener er goed op kan verdienen. Mocht het geld gebruikt worden om een onderneming te starten, dan zou de uitlener eventueel mee kunnen profiteren van de winst. De nadelen zijn dat de rente vrij hoog kan uitvallen, omdat de uitlener geen financiële ondersteuning krijgt en dus meer risico loopt. Daarbij is het risico aanwezig dat de lener weigert terug te betalen. Mocht je zo een lening willen afsluiten, zet alle voorwaarden dan duidelijk op papier.

Hoeveel kan ik lenen bij een hypotheek?

Het moment is daar dat je eindelijk voor jezelf wil gaat wonen. Je zoekt naar verschillende woningen en hebt na lang zoeken het perfecte huisje gevonden, alleen kost die ongeveer twee ton en dat heb jij niet zo klaarliggen. Voor dit soort gevallen bieden banken een hypothecaire lening. Dit werkt als volgt. Jij leent geld van de bank om je favoriete huis te kopen. De bank neemt dit huis als onderpand en verwacht van jou dat je de lening (gedeeltelijk) aflost en er rente over betaalt. Kom je uiteindelijk in een situatie terecht waarbij je niet meer kan aflossen? Dan zou de bank je huis kunnen verkopen om haar geld terug te krijgen. 

De grootte van je hypotheek hangt af van een aantal factoren, zoals je totale bruto jaarinkomen, of je schulden hebt, de soort lening en hoeveel eigen geld je kan investeren. Banken bieden vaak op hun websites een optie aan waarbij je kan berekenen hoe hoog je hypothecaire lening mag zijn. Door hier gebruik van te maken, kan je een goed beeld krijgen over welke woningen geschikt zijn.

Tips voor het lenen van geld

  1. Let op de hoogte van de rente, deze kan namelijk erg zwaar wegen op langer termijn.
  2. Gebruik eerst je spaargeld voordat je gaat lenen. De rente van leningen is (bijna) altijd hoger dan de rente van spaarrekeningen. Hierdoor behaal je geen voordeel met je spaargeld.
  3. Vergelijk de aanbieders. Er zijn vele manieren om geld te lenen, dus bekijk eerst goed de voorwaarden van elke aanbieder voordat je een keuze maakt.
  4. Let op! Geld lenen kost geld.
Terug naar Lenen
zekerheid-in-lenen-en-bieden