Hoe maak je een inkomen?

Een inkomen maken kan op verschillende manier. Allereerst heb je de actieve methode. Dit betekent dat je fysieke en mentale inspanning gebruikt om op hetzelfde moment geld te verdienen. Vakken vullen voor zes euro per uur is hier een voorbeeld van. Je bent namelijk aan het lopen en vullen voor je geld. De tweede manier is de passieve methode. Hierbij hoef je niet steeds te werken voor je geld. Klinkt goed hé? Dit kan onder andere met het beleggen in aandelen of door het verkopen van een e-book. Je kan het zien als een investering, want je werkt er tijdelijk aan en uiteindelijk loopt het geld vanzelf binnen. Dit geld wat je verdient is meestal bruto, waarna er nog kosten vanaf gaan, maar dit leggen we in de volgende alinea uit. Bij inkomsten wordt er ook een verschil gemaakt tussen legale en illegale inkomens. Illegale inkomens verkrijg je door bijvoorbeeld drugs te verkopen of mensen op te lichten. Niet doen dus en ga gewoon beleggen!

Van bruto naar netto

Het salaris dat je verdient is bruto, dit betekent dat er nog kosten vanaf gaan. Zo gaan er van je inkomsten belastingen af. Deze belasting wordt loonheffing genoemd. Naast de loonheffing betaal je met het bruto inkomen pensioenpremie en andere sociale premies, zoals werknemersverzekeringen. De belasting over de inkomsten is verplicht voor iedereen en hoort goed bijgehouden te worden, anders kan je een flinke boete krijgen. Het bedrag dat je uiteindelijk op je rekening gestort krijgt is het netto inkomen. Hiermee betaal je de vaste lasten en andere nodige uitgaven.

Je inkomsten en uitgaven bijhouden

Mocht je uiteindelijk meer geld willen overhouden om te besteden? Dan is het handig om je inkomsten en uitgaven bij te houden en te plannen van geldzaken. Je inkomen kan vergroot worden door meer uren te werken of een hoger loon per uur te krijgen. Een promotie is hier een voorbeeld van. Naast je inkomsten moet je ook de uitgaven bijhouden. Dit is waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel als je wilt sparen. Koop je misschien te dure kleren? Of gooi je regelmatig eten weg? Dan heb je al twee oorzaken van te hoge uitgaven. Let goed op wat je echt nodig hebt, we zijn namelijk geneigd om regelmatig overbodige spullen te kopen. Bouw discipline op en je spaarbedrag zal snel groeien.

Terug naar Geld
zekerheid-in-lenen-en-bieden