Wanneer krijg ik belastinggeld terug?

Wanneer je onder een werkgever werkt, noemt men dat in loondienst zijn. Hierbij houdt je werkgever een deel van je salaris in, wat ook wel loonheffing wordt genoemd. Deze loonheffing is bedoeld om je inkomstenbelasting te betalen en zorgt ervoor dat je uiteindelijk niet voor verrassingen komt te staan. Soms komt het voor dat je werkgever meer loonheffing inhoudt dan nodig is. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als je loonheffingskorting uitstaat, terwijl je er wel recht op hebt. Teveel betaalde belasting kan je bij de belastingdienst terugvragen door belastingaangifte te doen. Hoe je dit doet, lees je in het volgende stuk.

Hoe doe ik belastingaangifte?

Belastingaangifte doen lijkt voor veel mensen een moeilijke taak, maar dit valt reuze mee als je alle benodigdheden bij de hand hebt. Allereerst moet je verschillende documenten verzamelen die je bij het invullen gaat gebruiken, zoals een DigiD, paspoort of identiteitskaart en een overzicht van je inkomsten over het afgelopen jaar. Op de website van de belastingdienst vind je een lijst waar alle benodigdheden te vinden zijn. Vervolgens begin je met de aangifte. Dit kan via een speciale applicatie (App) of simpelweg via de website. Vul de gegevens nauwkeurig in en controleer alles nog voor de zekerheid. Ben je helemaal tevreden? Dan rest je alleen nog een handtekening te zetten. 

En wat verder?

De belastingdienst streeft ernaar binnen drie maanden reactie te geven op je aangifte. Hierbij krijg je een definitieve (of voorlopige) aanslag waarin het resultaat van je aangifte staat. Heb je meer belasting betaald dan je verschuldigd was? Dan kun je wat geld terugverwachten. Zo een belasting uitbetaling hoort binnen een week op je bankrekening te staan. Als je minder hebt betaald dan dat je verplicht was, moet je dit tekort nog aan de belastingdienst betalen.

Terug naar Belasting
zekerheid-in-lenen-en-bieden