Tips om geld te sparen

Geld sparen is niet zo moeilijk als sommigen denken. Het principe is vooral: minder uitgeven staat gelijk aan meer overhouden. Door dit principe op meerdere producten toe te passen merk je vanzelf dat je vlot een mooi spaarbedrag opbouwt. Wij geven je een aantal tips om geld te (be)sparen. 

  1. Maak een boodschappenlijst en betaal cash met boodschappen doen. Door je te houden aan het lijstje voorkom je impulsieve aankopen. Supermarkten doen namelijk hun best om je tot allerlei producten te verleiden. Wil je nog strenger voor jezelf zijn? Besluit dan enkel met cash te betalen. Hierdoor kan je niet over je limiet en ga je beter letten op wat je koopt. Het geld dat je hiermee bespaart kan je mooi in je spaarpotje stoppen.
  2. Verlaag je vaste lasten. Veel huishoudens betalen vrij hoge bedragen om hun vaste lasten te dekken. Dit komt doordat ze meerdere extra's hebben, zoals abonnementen op speciale tv zenders, muziekprogramma's en tijdschriften. Door deze abonnementen deels of geheel af te schaffen bespaar je jaarlijks al honderden euro's die je weer mooi kan sparen. Het is mogelijk om een lening af te sluiten mocht je niet genoeg hebben voor een noodzakelijke aankoop. Dit komt bij het kopen van een huis gegarandeerd naar voren en daar dien je een hypotheek af te sluiten. Deze situaties zijn vaak onvermijdbaar, maar door te sparen wordt je wel steeds meer financieel onafhankelijk. 
  3. Bovenstaande geldt ook voor verzekeringen die je afsluit. Het is altijd verstandig om voorzichtig te zijn met jouw spullen, maar mocht je het willen dekken, dan kun je eenvoudig een verzekering afsluiten. Door te vergelijken kun je hier ook wederom kosten op besparen.  
  4. Maak gebruik van kortingscodes en aanbiedingen. Hiermee bespaar je tientallen euro's op je boodschappen, kleding en dagjes uit. Zo simpel? Ja, zo simpel. Ook dit bespaarde geld kan je lekker op de spaarrekening storten. 

Bouw je pensioen op

Naast het sparen voor leuke of noodzakelijke dingen is het ook slim om tijdig te beginnen met het sparen voor je pensioen. Nadat je de pensioengerechtigde leeftijd heb bereikt, ontvang je van de overheid een basispensioen (de AOW). Naast de AOW besluiten veel mensen om zelf of via hun werkgever pensioen op te bouwen, zodat hun inkomensverschil niet te groot wordt. Begin daarom zo vroeg mogelijk met het sparen van je pensioen, want hoe langer je spaart, des te groter het bedrag wordt. Naast het geld dat je stort op je rekening werkt de rente ook mee, waardoor het sparen iets sneller gaat. 

Niet sparen, maar beleggen

Aangezien de spaarrente relatief laag is, besluiten steeds meer mensen om hun geld te beleggen. Hiermee kan je sneller een hoger rendement behalen, maar er zitten wel risico's aan verbonden. Zo kan je het bedrag kwijtraken als de beleggingen achteruit gaan. Bij sparen behoud je minimaal het ingelegde geld. Daarnaast beschik je niet over een bepaalde zekerheid zoals bij sparen. Mocht beleggen je interessant lijken, verdiep je dan eerst goed in de verschillende soorten beleggingen.

Terug naar Geld
zekerheid-in-lenen-en-bieden