Last van schulden? Zoek hulp!

Tegenwoordig is het erg makkelijk om schulden te maken. Je koopt bijvoorbeeld een computer en besluit het in termijnen af te betalen. Of je neemt een nieuw telefoonabonnement waarbij je het toestel nog moet aflossen. Of wat dacht je van even snel geld lenen van een familielid? Schulden zelf zijn niet een probleem, als je maar het geld hebt om ze te betalen. Alleen juist dat geld hebben veel mensen niet. Zo heeft Nederland ongeveer een half miljoen mensen die hun schulden en rekeningen niet kunnen betalen, wat een zeer zorgelijke zaak is. Dit soort situaties kunnen mensen mentaal breken en leiden tot depressie, isolatie van de buitenwereld, (langdurig) ziekteverzuim, relatieproblemen en in het ergste geval zelfs zelfmoord. Gelukkig zijn er manieren om financiële hulp te krijgen bij schulden. Deze gaan we hieronder bespreken. Daarbij vertellen we ook hoe je mentaal sterk kan blijven.

Zoek financiële hulp bij schulden

Als je schulden hebt is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken, want je wil niet hebben dat er een deurwaarder bij je aanbelt om je eigendommen te incasseren. De eerste plek waar je heen kan om hulp te vragen is de gemeente. Daar krijg je de mogelijkheid om met een schuldhulpverlener in gesprek te gaan, die uiteindelijk voor jou met de schuldeisers zal spreken om afspraken te maken over de schuld (ook wel schuldbemiddeling genoemd). Mocht dit niet werken, dan is er nog een tweede optie. Hierbij krijg je via de gemeente een lening van de Kredietbank waarmee jouw schulden bij de schuldeisers worden afgelost. Dit is natuurlijk niet gratis. Je hebt dan een schuld bij de Kredietbank waar je rente over betaalt, met de afspraak dat je geen nieuwe schulden meer maakt. Als de schuldhulpverlener niet tot een oplossing kan komen, is het mogelijk om naar de rechter te gaan. Hiervoor moet je eerst een verzoek indienen die de rechter dan gaat bekijken. Het kan zijn dat de rechter weigert het verzoek te accepteren, maar als je verzoek wel wordt geaccepteerd, kom je in het wettelijke schuldsaneringstraject terecht. Dit traject zorgt ervoor dat je na drie jaar schuldvrij bent, maar je moet tijdens die jaren elke maand zoveel mogelijk afstaan aan de schuldeisers. Naast deze twee mogelijkheden zijn er ook vrijwilligers en banken die financiële hulp bij schulden bieden. 

Mentale hulp is net zo belangrijk 

Mentale hulp krijgen bij schulden aflossen is misschien wel belangrijker dan financiële hulp. Geldproblemen veroorzaken vaak erg veel stress bij mensen, wat weer leidt tot langdurige problemen als depressie en arbeidsongeschiktheid. Het is hierbij belangrijk dat je jezelf niet afsluit van de buitenwereld, maar juist contact opzoekt. Ga in gesprek met je vrienden en familie en neem vooral contact op met organisaties die kunnen helpen bij schulden. Als je niks van jezelf laat weten zullen anderen je ook niet kunnen helpen. Wees ook niet beschaamd om hierover met mensen te praten, je bent echt niet de enige met dit probleem.

Uw advertentie hier?