Belasting op woningverhuur

In het geval van het verhuren van een tweede huis, wordt deze woning beschouwd als een vorm van vermogen, waarvan je geacht wordt rendement uit te halen. Dit omvat zowel waardevermeerdering als huurinkomsten. Over dit veronderstelde rendement ben je vermogensrendementsheffing verschuldigd, die je dient op te geven in Box 3 van je belastingaangifte. Het is ook cruciaal om de WOZ-waarde van de woning en alle eventuele leningen die je hebt afgesloten om de aankoop te financieren, te vermelden in deze aangifte. Houd er rekening mee dat je voor een lening op de tweede woning niet in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek, zoals bij je hoofdverblijf het geval is.

Lees hier ook meer over een hypotheek afsluiten

Afhankelijk van je situatie kunnen er ook verschillende regels van toepassing zijn voor het opgeven van de ontvangen huur bij de belastingdienst. Als het huis te koop staat terwijl je het verhuurt, hoef je de ontvangen huur niet op te geven bij de belasting. Echter, wanneer het huis niet te koop staat en je het verhuurt, dan ben je verplicht om inkomstenbelasting te betalen over 70% van de ontvangen huur. Deze situatie is vaak van toepassing wanneer je een woning koopt met het specifieke doel om deze te verhuren.

Extra diensten en belastingen

Bij het verhuren van je tweede woning, bijvoorbeeld als een vakantiehuis, kunnen er ook inkomsten gegenereerd worden uit extra diensten zoals het aanbieden van linnengoed, schoonmaak of ontbijt. In dit geval moeten de volledige huurinkomsten samen met de inkomsten uit deze extra diensten mogelijk worden opgegeven als resultaat uit overig werk in Box 1 of als winst uit onderneming. Deze situatie kan met name relevant zijn voor mensen die meerdere vakantiewoningen verhuren of een bedrijf hebben opgezet rondom de verhuur van dergelijke panden.

Wanneer je overweegt om een huis te kopen voor verhuur, is het raadzaam om een aankoopmakelaar in de arm te nemen die gespecialiseerd is in het begeleiden van verhuurtransacties en die goed op de hoogte is van de lokale woningmarkt en de toepasselijke wet- en regelgeving. Huurklik is een voorbeeld van een partij die extra informatie en ondersteuning kan bieden om je te helpen bij het maken van de juiste keuze bij het huren van een huis.

Een interessante en potentiele investering

Het kopen en verhuren van een tweede huis kan een interessante en potentieel winstgevende investering zijn. Het is echter belangrijk om je bewust te zijn van de fiscale verplichtingen die hiermee gepaard gaan, welke variëren afhankelijk van je specifieke situatie en het type woning dat je verhuurt. Door zorgvuldig te plannen en rekening te houden met deze fiscale overwegingen, kun je verrassingen voorkomen en ervoor zorgen dat je investering in het verhuren van een tweede woning zo succesvol mogelijk verloopt.

Terug naar Hypotheek
zekerheid-in-lenen-en-bieden