De AOW

De eerste inkomstenbron die we gaan behandelen is de AOW, ofwel Algemene Ouderdomswet. De AOW is een basispensioen die u van de Sociale Verzekeringsbank krijgt als u in Nederland heeft gewoond of gewerkt en verzekerd bent geweest. Nadat u de pensioenleeftijd bereikt, heeft u recht op de AOW (lees ook over het verschil tussen aow en pensioen  op Pensioen nl). Het bedrag dat u met de AOW krijgt verschilt per woonsituatie. Er zijn nog meer verzekeringen die belangrijk zijn en sommige zelfs verplicht.

Zelf pensioen opbouwen

Naast de basispensioen die u van de overheid krijgt, kunt u ook zelf pensioen opbouwen, waardoor uw gemiddelde pensioen groter wordt. Via de werkgever wordt dit vaak automatisch gedaan, maar voor bijvoorbeeld ZZP'ers geldt dit niet, aangezien ze voor zichzelf werken. Pensioen opbouwen kan op verschillende manieren. De eerste optie is door gebruik te maken van een spaarrekening of deposito. Bij een spaarrekening is de rente variabel, wat betekent dat die ook kan dalen. Met de deposito krijg je voor een bepaalde tijd een vaste rente. Het nadeel hiervan is dat je bij een stijgende marktrente geen toename meekrijgt, de spaarrente blijft hetzelfde. Ook moet je bij zo een rekening boven een bepaald gespaard bedrag vermogensbelasting betalen.

ls je geen pensioen opbouwt via een werkgever kan je gebruik maken van een lijfrenteverzekering. Hierbij bouw je een bedrag op die vanaf een bepaalde leeftijd uitgekeerd wordt. Het voordeel hierbij is dat je geen belasting hoeft te betalen over het bedrag. De kosten kunnen wel hoog zijn.

Benut uw vermogen

Naast het pensioen kan uw eigen vermogen ook van pas komen bij het financieren van de dagelijkse kosten. Denk bijvoorbeeld aan uw huis. Doordat er steeds meer vraag naar woningen is, zal de waarde van uw huis (waarschijnlijk) toenemen. Mocht u de hypotheek van uw huis hebben afgelost, dan dalen uw maandlasten ook nog. Zo heeft u steeds meer te besteden. 

Beleggen is een andere manier om vermogen op te bouwen. Vergeleken met sparen kan het meer rendement opleveren, mits het goed gaat. Beleggen is namelijk niet risicoloos en net zoals bij sparen moet u er vermogensbelasting over betalen (als u de drempelwaarde heeft bereikt). Mocht u er ervaring mee hebben, dan is beleggen wellicht een optie voor u. 

Pensioen en het eigen vermogen samen zal u in uw vrije jaren een fijnere tijd geven dan enkel een (AOW) pensioen. Geld is natuurlijk niet alles in het leven, maar het is wel zo prettig om naast de vaste lasten andere plezierige dingen te kunnen betalen.

Terug naar Geld
zekerheid-in-lenen-en-bieden