Wat is een uitgavenpatroon?

De betekenis van 'uitgavenpatroon' is het volgende: de manier waarop iemand zijn geld besteedt...vrij simpel dus. Zoals we geld op verschillende manieren verdienen, besteden we ons geld ook op diverse wijzen, maar daar gaan we het later over hebben. Een uitgavenpatroon kan je makkelijk bijhouden. Je kent het probleem misschien wel van regelmatig kleine dingetjes kopen, wat uiteindelijk een groot bedrag omvat. Dit kun je aanpakken door bijvoorbeeld je bonnetjes te bewaren. Aan het eind van de week of maand bekijk je wat je allemaal gekocht hebt en voor hoeveel. Blijkt het dat sommige aankopen overbodig waren? Dan noteer je deze uitgaven, zo onthoud je wat overbodig is om te kopen. Dit is een simpele manier om uiteindelijk geld te besparen en je uitgavenpatroon bij te houden.

Het uitgavenpatroon van gezinnen

Elk gezin is anders, zo ook hun uitgavenpatronen. Toch zijn er een aantal uitgaven die (bijna) elk gezin maakt, deze gaan we nu bespreken. Allereerst heb je de vaste lasten, zoals huur, gas, hypotheek en de zorgverzekering. Deze kosten kan je eenvoudig bijhouden, omdat ze elke maand terugkomen. Naast de vaste lasten heb je het huishouden. Denk dan aan boodschappen, kleding en verzorgingsproducten. Hierbij kun je geld besparen door goedkopere merken te kopen (en het gespaarde geld aan de kant te leggen, niet weer uitgeven aan overbodige dingen). Voor de rest besteden huishouden hun geld aan luxere dingen, zoals vakanties en abonnementen op bijvoorbeeld muziek en tv.

De uitgaven van (alleenstaande) volwassenen

Het uitgavenpatroon van volwassenen zonder kinderen is weer een ander verhaal. Zij hebben (meestal) te maken met minder verzekeringen, lagere vaste lasten en kunnen voor minder geld op vakantie gaan. Maar dit hoeft niet te betekenen dat ze automatisch meer besparen. Ze hebben namelijk meer geld te besteden aan luxere producten. 

Terug naar Geld
zekerheid-in-lenen-en-bieden