Studieschuld verlaagt hypotheekruimte

Hypotheekverstrekkers kijken bij het bepalen van je maximale hypotheek naar je inkomsten, maar ook naar eventuele schulden, waaronder studieschulden. Ze gaan ervan uit dat je financiële verplichting hebt om elke maand een deel van je studieschuld af te lossen. Zo'n maandelijkse afbetaalverplichting verlaagt je maximale maandelijkse hypotheekbedrag. Dit omdat de hypotheekverstrekker ervoor wil zorgen dat de maandelijkse lasten van de hypotheek nog steeds draagbaar zijn voor de kredietnemer, rekening houdend met andere financiële verplichtingen.

Invloed oude en nieuwe stelsel

Sinds 2015 kent Nederland twee soorten studieschulden: het oude stelsel en het nieuwe stelsel. Het oude stelsel, studieschulden opgebouwd voor 1 juli 2015, weegt zwaarder dan het nieuwe stelsel. Een studieschuld onder het oude stelsel zal een grotere invloed hebben op het maximale leenbedrag dan een studieschuld onder het nieuwe stelsel. Beide stelsels worden echter gezien als financiële verplichtingen die ervoor zorgen dat je mogelijk minder kunt lenen voor een hypotheek.

Melden van studieschuld

Een belangrijk feit is dat een studieschuld niet geregistreerd staat bij het BKR. Het is echter sterk aan te raden om altijd open kaart te spelen over een studieschuld bij het aanvragen van een hypotheek. Het verzwijgen kan namelijk leiden tot een hypotheek die hoger is dan verantwoord, met alle mogelijke financiële consequenties van dien. Een hypotheekverstrekker is immers gebonden aan wettelijke regels om verantwoord lenen te bevorderen en financiële problemen voor huiseigenaren te voorkomen.

Toekomstperspectief

Het nauwlettend in de gaten houden van eventuele wetswijzigingen omtrent studieschulden en hypotheekverstrekking kan een significante rol spelen bij de aankoop van een nieuwe woning. Daarnaast kan een potentiële koper ook kijken naar de mogelijkheid om studieschulden versneld af te lossen voor de aanvraag van de hypotheek, om zo belemmeringen te verminderen. Dit maakt immers op lange termijn een groot verschil uit voor de maandlasten en dus de leefbaarheid van de hypotheek.

Terug naar Hypotheek
zekerheid-in-lenen-en-bieden