Geldzaken op orde houden 24-05-2022 Iedereen heeft dromen die ze waar willen maken, maar voor vele van deze dromen is geld nodig. Wil jij een rondreis maken door diverse steden, het kopen van een Lamborghini of wil je iedere maand wat geld overhouden? Het op orde hebben van geldzak[...] Pensioen en vermogen 07-01-2022 U hebt de pensioengerechtigde leeftijd behaald of gaat bijna met pensioen en wilt weten hoe uw financiën in elkaar zitten. Logisch natuurlijk, want werken hoeft u niet meer. Maar waarmee gaat u dan uw dagelijkse kosten financieren? Gelukkig [...] Houd je uitgavenpatronen bij 12-01-2021 Geld uitgeven doen we allemaal. Soms omdat het moet en soms omdat we dat zelf willen. Denk bijvoorbeeld aan de verplichte kosten, zoals verzekeringen, belasting en energierekeningen. En wie houdt er nou niet van een paar nieuwe schoenen, luxe hor[...] Alles wat je moet weten over inkomsten 08-01-2021 Bijna overal waar je komt krijg je te maken met geld en dat is niet zonder reden. Honderden jaren geleden maakte men nog geen gebruik van een geldsoort. Toen werd er betaald door spullen uit te wisselen, bijvoorbeeld een koe voor drie schapen of [...] Wat is sparen en hoe doe je het? 28-12-2020 Vrijwel elk gezin doet aan geld sparen en dat is ook niet zo gek. Door een bedrag gespaard te hebben kan je plotselinge kosten geheel of deels financieren en valt de financiële schade uiteindelijk mee. Daarnaast ontvang je rente over het ges[...] Krijg grip op je geld door te plannen 18-12-2020 Een manier om meer grip op je geld te krijgen is door je uitgaven en inkomsten te plannen. In het dagelijks leven kopen we regelmatig spullen door een impulsieve reden. Dit betekent dat we plotseling iets willen, omdat we bijvoorbeeld net een rec[...]
zekerheid-in-lenen-en-bieden

Zorg voor inkomsten

Geldproblemen beginnen vaak met een gebrek aan, je raadt het al, geld. Om dit op te lossen gaan we eens kijken naar de inkomsten. Geld verdienen kan op meerdere manieren. Het belangrijkste is dat je geen illegale inkomens hebt, anders kun je nog grotere problemen krijgen. Heb je geen baan? Probeer deze dan te vinden en wees niet te kieskeurig, je hebt namelijk het geld nodig. Ga niet met beleggingen werken als je in de schulden zit, door de risico's die eraan verbonden zijn kan dit nog slechter aflopen. Als je eenmaal een baan hebt kan je langzaam de eventuele schulden en rekeningen aflossen. Wil je uit de problemen blijven? Houd je inkomen dan bij. Bewaar de loonstroken en weet hoeveel er van je brutoloon overblijft als nettoloon, dit is het geld dat je kan spenderen. Houd wel altijd rekening met de belasting die je betaald bij de loon! 

Beperk de uitgaven

Onder de geldzaken vallen naast de inkomsten ook de uitgaven. Deze zijn wellicht nog belangrijker dan de inkomsten, want ook zonder verdiende salaris kan je aankopen doen, bijvoorbeeld door geld te lenen van iemand. Hierdoor raak je in de schulden die je weer moet aflossen. Dus, hoe pak je de uitgaven aan? Allereerst is het belangrijk om geen overbodige of (te) dure spullen te kopen. Dit zal een grote last zijn op jouw inkomen. Daarnaast is het van belang om je uitgaven bij te houden. Bewaar de bonnetjes of zie je afschriften via de site van je bank. Merk je dat de vaste lasten onnodig hoog zijn? Schrap dan een aantal dingen die je kunt missen, zoals abonnementen op magazines of games, of stap over naar goedkopere verzekeringen. Onderschat daarbij de boodschappen niet. Bijna elk product heeft een goedkopere versie. Door hier rekening mee te houden bespaar je alweer een paar tientjes per boodschappenbeurt. Als je met geldproblemen zit is bezuinigen een van de beste stappen om te nemen.

Begin met sparen

Om je geldzaken volledig in orde te maken, is sparen een belangrijk onderdeel om te bekijken. Een spaarbedrag hebben zorgt voor zekerheid en minder geldzorgen. Immers, als je plotseling een groot bedrag moet betalen, kan je dit financieren met het spaargedrag. Zo hoef je niet in de schulden te komen als je een hoge rekening krijgt. Als je eenmaal je schulden en rekeningen hebt betaald en bezuinigd hebt op je uitgaven, kan je beginnen met sparen. Stort per bepaalde periode geld op de bank en raak deze rekening voor de rest niet meer aan. Laat de stortingen en rente hun werk doen. Heb je uiteindelijk een mooi bedrag gespaard? Gefeliciteerd! Je hebt (als het goed is) geen geldproblemen meer. Blijf je geldzaken zo bijhouden en de kans op financiële problemen wordt minimaal.