Waarom zou ik mijn financiën plannen?

Door rekening te houden met je inkomsten en uitgaven voorkom je overbodige aankopen en kan je sneller reageren als je te weinig uitbetaald wordt. Immers, je hebt zelf uitgerekend hoeveel je moest krijgen. Daarnaast kan je een beeld schetsen van je toekomst. Is je huidige inkomen groot genoeg om over drie jaar naar de Malediven te gaan? Of gaat je auto niet bijna stuk? Door te plannen kan je eenvoudig rekening houden met deze kosten. Inkomsten en uitgaven plannen geeft veel mensen ook een gevoel van zekerheid, waardoor ze zich minder zorgen maken om de financiën. Misschien kom je erachter dat je inkomen steeds maar net genoeg is om de uitgaven te betalen. In dat geval kan je overwegen een nieuwe baan te zoeken of meer uren te gaan werken. Probeer het plannen eens uit, waarschijnlijk zal het je helpen.

Hoe plan ik mijn inkomsten en uitgaven?

Allereerst is het belangrijk om je inkomsten en uitgaven te kennen. Bewaar je loonstroken goed zodat je een schatting kan maken van je toekomstige inkomens. Houd ook je bonnetjes van alle aankopen bij de hand. Door het totaal van elke soort uitgave op te tellen per periode (week, maand, wat je liever hebt) kan je makkelijker een voorspelling doen voor de volgende periode. Als je bonnetjes onhandig vindt, kan je ook via de applicatie (App) van je bank de inkomsten en uitgaven bijhouden. Daar staat namelijk alles op een rijtje en per datum. Zorg er wel voor dat je met het nettoloon rekent en niet met het brutoloon.

Vraag advies

Krijg je nog steeds geen grip op je geld? Dan is het wellicht slim om je bank te contacteren. Zij beschikken namelijk over experts die vaker met deze problemen te maken hebben. Daarbij kunnen ze makkelijk bij je inkomsten en afschriften komen, waardoor ze je sneller kunnen helpen.

Terug naar Krijg inzicht in je geldzaken